2010 m. kovo 5 d., penktadienis

Naminiai koldūnai


Eilinį kartą landžiojau internete, skaitinėjausi receptus ir varvinau seilę. Ir akį patraukė "Ką suvalgyti?" puslapiukas su savo "kiniškais" receptais :)) Traški apelsininė vištiena... Mmmm... Reiks būtinai pamėginti! Bet toliau besiknaisydama radau naminių koldūnų receptą. Ir prisiminiau, kad kažkada pirkom koldūnų "aparatą"/lentą ar kaip čia pavadint (tiksliau aš išzyziau, kad mums tikrai jos reikia, nes reiks kada nors pasigamint naminių koldūnų) ir atsiminiau, kad draugas vos ne kasdien kartoja: "Kada darysim naminius koldūnus?" :)) Ir kaip tik man bevartant tą receptą, draugas grįžo namo ir aš jį pasitikau su tokiais žodžiais: "Ar nori šiandien pietums naminių koldūnų?" Tai net ilgai neteko įkalbinėti, kad nubėgtų iki parduotuvės mairūno paieškot, kurio namie neturėjom, bet deja ir mūsų "prabangioji" parduotuvė jo neturėjo. Bet užtai nupirko net kelių rūšių kitokių prieskonių mišinių, kurių sudėtyje yra mairūno :)) Taigi, ilgai nelaukus...

Tešlai reikės:
  • 450 gr.miltų;
  • 200 ml.pieno ar vandens;
  • 1 didelis kiaušinis.
Įdarui:
  • 500 gr.faršo;
  • 3 v.š. pieno;
  • 3 v.š. mairūno (jis būtinas! Kadangi jo neturėjom, dėjom 4 v.š. prieskonių maltai mėsai);
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų.
Pirmiausia pasiruošiam įdarą. Į faršą suberiam pipirus, mairūną, žiupsnelį druskos ir įpilam 3 v.š. pieno.

Tešlą paruošti taip pat labai paprasta, tik svarbiausia nepadauginti miltų, kad nesigautų labai kieti. Mes tešlą minkėm su kombainu. Tai įmušėm kiaušinį, supylėm pieną ir po truputį bėrėm miltus. Bet antrą "porciją" darėm su rankom (nes faršo daugiau turėjom, tai darėm per du kartus), tai gal net sakyčiau tešla gavosi geresnė. Kai tešla išminkyta, imam nedidelį tešlos gabaliuką ir stengiamės iškočioti kuo ploniau (na, ne permatomai, bet plonai), tada dedam iškočiotą blyną ant formos ir metas dėlioti faršą. Mėsą reikia dėti taip pat nedideliais gabaliukais, kad neišlįstų per kraštus ir gražiai tilptų į skylutę. Lengviausia faršą sudėlioti ne jokių šaukštų pagalba, o pirščiukais :P


Kai vat šitaip sudėliojam mėsytę, iškočiojam antrą tokio pat dydžio blyną ir dedam jį ant viršaus. Tada drąsiai imam kočėlą ir stipriai prakočiojam per tuos koldūnus, kad koldūnų kraštai atsiskirtų (kad matytųsi forma). Nuimam šoninę tešlą, ją panaudosim kitiems koldūnams gaminti. Apverčiam formą ir gerai pakratom, kad iškristų koldūnai. Jeigu sunkiai krenta (kaip buvo mum pirmą kartą, vadinasi gali būti tešla kiek per storai iškočiota), tada su pirštu padedam jiems iškristi. Kadangi koldūnų gaunasi tikrai daug, dalį išverdam paskanauti, o kitus lengvai apibarstom miltais, kad ne taip suliptų, sudedam į dėžutes ar maišelius ir užšaldom.

SKANAUS!


Rekomenduoju vien todėl, kad pagaminti itin paprasta, gaunasi tikrai skanūs (juo labiau, gali kiekvienas pasidaryt pagal savo skonį), o parduotuvėj juk nežinia ką ten nusiperkam...

3 komentarai:

  1. taip taip, ta koldunu "lenta" tai yra didelis geris (: mes irgi siais metais pagaliau nusipirkom. tik kazkaip musu koldunu daug issileido, daug kur pilnai nesulipo ties krashtais, nezinau, reiks tobulint procesa matyt (:

    AtsakytiPanaikinti
  2. Shiny, bet va pabandžius su ta plastmasine ir paskui iš močiutės "pasiskolinus" tą tikrąją, metalinę, tai oi koks didelis skirtumas... Visų pirma, koldūnai didesni, tai automatiškai ir lengviau dėliot tą mėsytę į skylutes, visų antra, jos kraštai aštresni, tai lengviau prakočiot tą košėlą, lengviau atsiskiria tešla, ir dar jie žymiai lengviau iškrenta iš formos. O dėl išsileidimo, tai visada reikia pažiūrėt ar visur jie užsispaudę gerai. Aš dar su pirštais užmaigau jei pamatau kokį tarpelį. :)

    Bet vienareikšmiškai - naminiai koldūnai - gėris. :>

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, papasakosiu kaip as darau, kad neissileistu. Naudoju as irgi ta sena aliumine forma, kuri yra tikrai nepalyginamai geresne uz plastmasine. virsutinio teslos lapo, apatine puse, as sudrekinu su sepeteliu. Taip geriau abu sluoksniai sukimba. Tik nepersistenkint su drekinimu, nes bus tik blogiau :)
    Virginijus

    AtsakytiPanaikinti