2010 m. balandžio 23 d., penktadienis

Kibinai


Na ką, senokai berašiau čia kažką... Gaminimo įkvėpimas man būna bangomis - tai jis yra, tai ne. O šiandien kažkaip jis atplaukė kaip koks cunamis į mano virtuvę.

Draugė vis kepa ir kepa kibinus, vis valgau ir valgau pas ją :)) tai Manvis užsiminė: "O kada pati kibinus iškepsi?" Kadangi per Irinos gimtadienį mačiau kaip ji juos gamina, tik žiūrėjau ne su ta mintim, kad ir pati kepsiu, tai neįsidėmėjau kiek ir ko ji ten deda. Tai visagalis internetas padėjo atgaminti receptą.

O šiandienos desertas - aguoniukas. Jo paragavau draugų namuose (parduotuvinį), o viską juk įmanoma pasigaminti ir namie, bet apie jį - kada nors vėliau kitas dienoraštis.

Kibinų tešlai naudojau:
  • 1 kg 550D miltų;
  • 450 gr EVE margarino (su juo gaunasi ne tokie kieti kibinai. Pati naudojau Vilniaus margariną, tai šiek tiek galėjo būti minkštesni);
  • 4 kiaušiniai;
  • 200 gr riebios grietinės (mažas indelis);
  • žiupsnelis druskos.
Tikrieji kibinai gaminami iš mielinės tešlos, bet net Trakuose gamina iš tokios pat kaip aš dariau.

Kibinų įdarui naudojau:
  • 1 kg 50/50 kiaulienos/jautienos faršo (pas mane buvo jo 1200 gr, tai iš likusio sėkmingai iškepiau netikrą zuikį);
  • 4 vidutinio dydžio svogūnus! Svogūnų jokiu būdu nereikia gailėti, nes jie sukepa, o svogūnai turi LABAI gerai jaustis kibinuose;
  • 50 gr to pačio margarino;
  • prieskonių pagal skonį (aš naudojau labai nemažai mairūno).
Gaminimo eiga: Pirmiausia gaminame tešlą. Imam didelį bliūdą, supilam visus miltus, imam margariną, supjaustom gabaliukais ir dedam į tą patį bliūdą pas miltus, įberiam žiupsnelį druskos. Viską sutrinam rankom, kad sviestas gerai pasiskirstytų po tešlą. Jeigu trinant lieka mažų sviesto gabaliukų - nieko tokio, svarbu, kad sviestas pasiskirstytų tolygiai. Nereikia ir persistengti. Tada imam 3 kiaušinius (pas mane jie buvo tikrai dideli, tai į tešlą dėjau 3 ir vieną pasilikau aptepimui), juos įmušam į tešlą, sudedam grietinę. Ir vėl viską maišom rankom, minkom, maišom, minkom :) kol tešla nebelips prie rankų ir neliks nesuminkytų miltų. Gerai išminkytą tešlą dedam į šaldytuvą pastovėti kol pasigaminsim įdarą.

Imam faršą ar kitą pasirinktą mėsą (kapotą, pjaustytą ar dar kaip kam patinka), sudedam 50 gr margarino. Nusilupam svogūnus ir supjaustom kubeliais (ne per smulkiai, kad nesukeptų per daug). Mėginau pjaustyti su blenderiu, nes labai jau ašarojau daug, bet per smulkiai gavosi, tai teko pabaigti rankom pjaustyt :) Neišsigąskit, kai atrodys, kad čia labai jau daug tų svogūnų - jų nebus per daug. Kai supjaustom - beriam į faršą, pridedam irgi nemažai visokiausių prieskonių pagal skonį, druskos. Viską gerai sumaišom. Vėl gi maišiau su rankom, nes su tais šaukštais, tai daugiau terlionės negu tolko. Įdaras paruoštas.

Traukiam iš šaldytuvo tešlą ir formuojam maždaug vienodo dydžio rutuliukus (jų turi gautis apytiksliai 30). Patogiau juos iškart susiformuoti, negu, kad paskui liks tešlos ar jos neužteks ar kibinai bus per maži ir pan. Kai tešla padalinta į lygias 30 dalių, galim pradėt formuot kibinus. Imam tešlos rutuliuką, jį kiek paspaudžiam ant stalo, iškočiojam su kočėlu, dedam paruoštą įdarą, labai gerai užspaudžiam kraštus ir formuojam pynutę. Man ji nesigavo labai graži, bet nuo to skonis nesuprastėjo :) Bet ir tai, kaip pirmam blynui, tai labai manau neblogai pavyko :) Va, suformuojam visus 30 kibinų, įkaitinam orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Skardą išklojau kepimo popieriumi, sudedam kibinus. Išplakam vieną likusį kiaušinį ir juo aptepam visus kibinus, kad iškepę butų ne tik skanūs, bet ir gražūs. kai orkaitė įkaista - pašaunam kibinus ir kepam 30-35 minutes, kol gražiai parus.

Internete teko skaityti, kad sudėjus kibinus į skardą, reikia padaryti po kelias skylutes su dantų krapštuku, kad kibinai nesusproginėtų ir kad neišbėgtų susikaupęs skystis. Pati to dar nebandžiau, bet kitą kartą kai kepsiu - būtinai pamėginsiu, nors ir dabar sutrūko vos keli kibinai.

Jeigu reikia vizualinės informacijos - puikiai susuktas "filmukas" apie kibinų gaminimą. Receptas kiek skiriasi nuo manojo, bet labai nedaug, tai galit žvilgtelėt, kad aiškiau būtų.

Taigi, traukiam skaniai apskrudusius kibinus iš orkaitės ir bėgam gamintis sultinio, kol šiek tiek atauš, kad galima būtų skaniai valgyti :)

Skanaus!

2 komentarai:

  1. Pažiūrėjus į nuotrauką, kažkaip ir valgyti užsimaniau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Malonu, malonu :) nuotraukos ir turi sužadinti apetitą :) visai paprasta pačiam pasigaminti - pirmyn! :)

    AtsakytiPanaikinti